maandag 23 mei 2011

Finale versie: video


De finale versie van de schoen in werking!

Finale versie

Omdat het vorige model nogal groot en lomp was, heb ik besloten om het systeem op een damesschoen aan te brengen. Dit ziet er eleganter uit en weegt ook minder.
Het slot werd verkleind en op een kleiner hoekprofiel aangebracht. Bij dit hoekprofiel werd de hoek wat groter gemaakt zodat de hak, wanneer die uitgeschoven is, loodrecht op de grond staat. Ook de hendel werd heel wat kleiner gemaakt zodat dit niet hinderlijk is bij het stappen. Daarnaast werd er een klein rubberen dopje aangebracht dat het metalen getik bij het stappen dempt. Het slot werd, in tegenstelling tot de vorige versie, met schroeven aan de schoen bevestigt. De elastiek blijft behouden zodat de hak nog steeds vlot verstelbaar is.




Permanent verhogen damesschoen

De tweede schoen werd verhoogd met een houten hak.


zaterdag 21 mei 2011

Damesschoenen

Omdat de schoen verhoogd wordt door middel van een smalle hak wordt er verder gewerkt met damesschoenen, deze passen beter bij het concept.

zondag 15 mei 2011

Loodrechtheid hak

Het probleem dat de hak niet loodrecht op het grondoppervlak staat kan worden opgelost door het hoekprofiel wat schuin te zetten. Een andere oplossing is het uiteinde van een lijmklem (sergeant) aan de de onderkant te bevestigen, aangezien een lijmklem zich altijd automatisch loodrecht op het op te spannen oppervlak zet.

donderdag 12 mei 2011

Feedback metalen ondersteuning

Op de opendeurdag moest de instelbare hak getest worden. Het veranderen van hoogte werkte vlot, maar tijdens het stappen schoten de boutjes los. Achteraf bleek dat de spoed van de bouten en moeren niet helemaal bij elkaar paste. Dit werd al opgelost en er werd ook een veerring aangebracht zodat het risico dat de moeren loskomen nog kleiner wordt.
De feedback was goed, het principe werkt vlot, er moeten enkel nog een paar verfijningen gebeuren. Ten eerste zou het beter zijn als er een groter oppervlak was waarop men loopt om zo meer stabiliteit te bekomen. Daarnaast moet het hoekprofiel en de verlenging van de grendel een stuk afgekort worden. Ten slotte moet de hoek van het hoekprofiel wat aangepast worden zodat de hak loodrecht op de grond komt te staan.


woensdag 11 mei 2011

Functie elastiek

De elastiek dient voornamelijk om te voorkomen dat de grendel ongewild uit de gleuf glijdt. Maar hij zorgt er tevens voor dat bij het verhogen van de hak, doordat hij onderaan vastgemaakt werd, de grendel automatisch in de gleuf schiet. Bij het verlagen van de hak levert de elastiek geen hinder aangezien de elastische kracht verwaarloosd kan worden ten opzichte van de kracht waarmee je de hak terug induwt. Dit alles zorgt voor een vloeiende, simpele beweging bij het instellen van de hoogte.


Metalen ondersteuning mechanisme

Met de houten ondersteuning bleek de hak niet voldoende kracht te kunnen opvangen. Dus werd het slot op een metalen profiel aangebracht. Er werd ook een verlenging aan de grendel aangebracht zodat die gemakkelijk kan bedien worden met de andere voet. Daarnaast werd er nog een elastiek aangebracht zodat de grendel niet ongewild uit de gleuf glijdt.






Permanent verhogen andere schoen

De andere schoen werd eerst voorlopig verhoogd met honingraatkarton en daarna met hout.



donderdag 5 mei 2011

Verdere uitwerking schuifslot-principe

Het slot werd op een houten steunplaat gemonteerd om het zo beter aan de schoen te kunnen bevestigen. Het principe werkt maar moet wel nog verstevigd worden om zo een grotere kracht te kunnen opvangen. Daarnaast moet er nog een verlenging aangebracht worden aan het hendeltje zodat dit bediend kan worden met de voet. Tenslotte moeten er ook nog dempers voorzien worden zodat je niet voortdurend metalen geklik hoort terwijl je stapt.






zondag 1 mei 2011

Schuifslot-principe

Er wordt een slot aan de achterkant van de schoen gemonteerd. Met de andere voet wordt de grendel verschoven en terug vastgeklikt zodat de hak in hoogte varieert.


Wasknijper-principe

De bedoeling is dat er druk word gezet vooraan onder de voet zodat met behulp van een soort grote wasknijper de achterkant omhoog komt. Er moet wel gezorgd worden voor een soort kliksysteem zodat de verschillende hoogtes aangehouden kunnen worden.


Peer-principe

Dit principe is gebaseerd op een peer die wordt gebruikt in chemische labo's. Wanneer er op de knop gedrukt wordt kan er lucht in of uit de bol. Als er druk op de bol gezet wordt met de hiel wordt de lucht er uit geperst en wanneer er geen druk op de bol wordt gezet wordt er lucht ingezogen.


Schroefprincipe

Naarmate er druk wordt gezet op de hiel en naar links of rechts wordt gedraaid, draait de schroef dieper of minder diep in het hout en zo verandert de hakhoogte. Er moet wel gezorgd worden voor een zo groot mogelijke spoed, zodat het aantal rotaties beperkt blijft. Daarnaast moet er een grote wrijving ontstaan tussen de schroef en de grond en een zo klein mogelijke wrijvingskracht tussen de schroef en het omhulsel.